Anteckningar av äggkläckning 1995

Publicerad i Birdbreeder februari 1996
versättning: Niklas Tidholm

Psittacine Breeding & Research Farm
Box 13, Point Arena, CA 95468 USA
PH: (213) 819-1723
macaws@parrotpro.com

Varje år innan häcksäsongen startar går vi igenom föregående års anteckningar för att se vad vi ska ändra på för att förbättra det vi tror att vi försöker göra. Vi kontrollerar och uppdaterar utfodringen, holkar, icke producerande par, uppmaningsfoder, placering av sittpinnar, luftfuktare, grannar, kläckare, termometrar, hygrometrar, fröleverantörer (allt frö måste gro) och yttre störningar. Vi tycker också att det är viktigt att kolla av med andra fågelodlare vad som gått bra och dåligt för dem nyligen, för att kunna ta in det som funkar för dem i vårt program. Allt detta har stor vikt vid äggproduktion, och du måste ha livsdugliga ägg, det är ju det äggkläckning handlar om. När man tror att man har allt under kontroll, och har vant sig vid en rutin som inte behöver förändras, då berövar man sig själv eventuell framtida framgång, som annars skulle ha varit lätt uppnådd. Många års erfarenhet har lärt oss att man måste ha ett öppet sinne när det gäller fåglar.

Föräldrafåglarna

Föräldrarna måste vara i god kondition, både fysisk och psykiskt, innan de kan producera ett ruvningsbart ägg. Med det menas ett ägg som är både befruktat och har rätt kemisk balans för att det ska kunna bli en frisk unge. Dina par måste vara psykologiskt överensstämmande och fysiskt trygga innan en lyckad häckning kommer att ske.

Deras diet måste innehåll en riktig mängs mineraler, vitaminer och proteiner som tillgodoser deras näringsbehov innan de kan avvara den extra energi som det kräver att göra ett livsdugligt ägg.

Vår flock av föräldradjur matas med en varierad diet av frukt, grönsaker, och nötter, allt färskt efter vad säsongen har att erbjuda. Tre dagar i veckan ger vi kalkon, kyckling, nöt eller fläsk till våra fåglar, något som du själv skulle vilja äta, papegojor har de mest utvecklade smaklökarna av alla fåglar. De resterande fyra mornarna får de hundmat av ett kvalitetsmärke som har blivit upphettat tillräckligt för att döda alla bakterier i det (tex. salmonella och E-koli) och sedan kylt till rumstemperatur. Ap-pellets kan behandlas på samma sätt. För ett par års sen fick vi ett telefonsamtal från Arthur Freud, redaktör för American Cage Bird Magazine, som i panik undrade vad vi visste om dessa bakterier, eftersom han hade fått reda på att det fanns i stora mängder i hund- och apmat. Det kan inte skada en hund, apa eller papegoja efter att det blivit uppvärmt (tex. i micron) och sedan låtits svalna innan servering.

Vi rekommenderar inte att man ger hund- och apmat till annat än vuxna djur. Frukt och grönsaker serveras också på morgonen, så mycket de vill äta och lite till, nötter ger vi under vintermånaderna. På eftermiddagen tömmer vi matkopparna på det som är kvar och diskar dem, sen ger vi safflor och uppblött majs.

Rent dricks- och badvatten är ett måste för en lyckad häckning. Luftfuktigheten i holken kontrolleras av föräldrarna genom att bära vatten till äggen i sina uppblötta fjädrar. I vårt torra klimat är detta en vanlig företeelse. Saknas ordentlig badmöjlighet kommer äggen att bli för torra och kommer inte att kläckas ordentligt.

Utrustning för äggkläcklning

Den absolut bästa, mest effektiva och mest önskvärda äggkläckare man kan ha är en erfaren och nöjd fågelmor med en fågelfar som uppfyller hennes alla behov. Vår erfarenhet visar att en unge som kläcks fram av föräldrarna alltid är tyngre, mer robust och utvecklas fortare än en som kläcks fram artificiellt. Om du kan lämna ungen i holken tills den är tre veckor gammal så är redan den svåraste delen av ditt jobb gjord.

Mitt andra val som äggkläckare är en erfaren Bantam- eller Silkyhöna. Du behöver inte oroa dig för strömavbrott, luftfuktighet eller att vända på äggen, hönan gör allt det åt dig. Jag brukar ha en i en transportbox i sovrummet, bara för att hålla koll på den. Släpper man ut den bara ett par gånger om dagen, ca fem minuter så hinner den springa av sig lite och äggen hinner svalna lite. Man måste dock flytta ägget till en äggkläckningsmaskin när ungen börjar pipa för hönan kommer inte att mata ungen.

Mitt nästa val är en artificiell äggkläckningsmaskin. Den kan vara av antingen dyr eller billig modell, det viktiga är inte hur mycket pengar du lägger ut på den utan hur mycket tid som läggs ner av den som sköter om "ruvningen". Det är viktigt att man tänker på att ett psittacineägg, till skillnad från ett vanligt hönsägg, inte klarar av behandlingen av en maskindriven äggvändare. Vi vänder våra med hjälp av sterila tops 7 gånger om dagen. Att vi inte använder fingrarna beror på att vi då, på 15 dagen skulle ha rört vid äggen minst 115 gånger och skulle ha fyllt igen porerna med fett.

För anteckningar på när ägget är lagt och när det vändes sist, äggen ska vändas ett ojämnt antal gånger per dag så att det alltid vilar på olika sidor under natten.. Den trubbigare delen ska också luta uppåt ca 30 grader, som föräldrarna skulle ha dem.

Termometrar och hygrometrar

En termometer mäter temperaturen, och måste vara av en pålitlig sort som garanterat visar rätt, dina fågelungars liv hänger på det. En hygrometer visar luftfuktigheten i procent.

En kombination av två termometrar kan också användas för att få fram luftfuktigheten i ägglkläckaren. En termometer sätts i en skål med vatten (inne i äggkläckaren) och en sitter i luften bredvid. Detta är mycket mer komplicerat än att använda en hygrometer, men det funkar.

Luftfuktigheten fås fram med hjälp av följande diagram, den "torra termometerns temperatur i Fahrenheit (den faktiska temperaturen i kläckaren) läses från vänster till höger, 97 grader till 102 grader., den översta raden i diagramet.

Den "blötlagda" termometern läses uppifrån och ner, 56 till 102 grader. (för att räkna om till grader i Celsius, gå hit: http://www.pastrywiz.com/conversion.htm längs ner på sidan finns en omräknare)

Luftfuktigheten läses av genom att ta temperaturen i vattnet och läsa av över till luften temperatur. Exempel: 82 grader i vattnet och 100 grader i luften ger dig en luftfuktighet på 47%.

WET BULB / DRY BULB CONVERSION CHART

Genomlysa ägget

Man genomlyser ägget för att se vad som finns inuti. Det kan liknas vid en röntgen och det är ungefär samma risker. En enkel variant är att ta en pappskiva, klippa ett hål som är lite mindre än ägget, lägga ägget där och hålla en glödlampa på andra sidan av pappen (rummet måste vara mörkt för att det ska funka). Håll inte glödlaman för nära ägget!

En dyrare variant går att köpa i vissa affärer och är som en ficklampa med en tratt på. Inte så Hi-Tech kanske men den funkar bra på ägg som är lätta att komma åt, som äggen i en äggkläckare tex. Låt inte ägget ligga för länge på tratten, då kan det bli kokt.

Den tredje typen är min favorit om man ska kolla ägg som fortfarande är i holken. Det är en stav med tre batterier i och en stark glödlampa i en änden. Den är ungefär 45cm lång, och jag använder min för att genomlysa ägg i holken utan att behöva ta bort dem. Den här blir jättevarm så akta er för at koka äggen. Vi har blivit tvungna att förstärka vår med ett kraftigt plast rör, det hjälper verkligen när man har en ara på 1.5kg hängande i andra änden, försvarande sitt bo!

Våg

Du behöver också en våg för att väga ägget under ruvningstiden. Ta en med koppar på så att ägget inte rullar av, mot slutet av ruvningstiden så sparkar och rör sig embryot ganska mycket, och om det liggen på en plan våg----splat! Även om andra typer också funkar bra föreslår jag att du skaffar en digital hushållsvåg, eller brevvåg, då får du ett exakt resultat omedelbart.

Hur man använder sin utrustning

Innan du lägger äggen i äggkläckaren måste den vara steriliserad. Sätt igång den ett par dagar innan du tror att du kommer behöva den. Vi kör våra i tre dagar för att se att de håller temperaturen på den nivå vi har ställt in den på. Tre till fem termometrar sätts på olika ställen i kläckaren pga. att alla har sina varma och kalla ställen. Kläckaren bör stå i ett rum som håller någotsånär konstant temperatur under dygnet, då det är orealistiskt att tro att en äggkläckningsmaskin skulle klara av att hålla en och samma temperatur i ett rum där det skiftar mycket mellan dag- och nattemperatur.

Den får inte heller stå nära ett element, kamin eller i drag från ett fönster eller fläkt. Är det första gången du ska använda en äggkläckare, skaffa några befruktade kycklingägg och öva dig på och lär känna din utrustning. Dra fram två eller tre kullar så att du är säker på vad du gör innan du försöker kläcka psittacineägg.

Att övervaka embryots utveckling

När du har all denna utrustning har du möjlighet att beräkna viktminskningen som sker under ruvningen. Ett araägg kommer att minska 16% av sin färska vikt under 26-28 dagen efter läggningen. Om ditt ägg går ner i vikt för fort måste du öka luftfuktigheten och sänka temperaturen, om det inte går ner i vikt måste du sänka luftfuktigheten och anpassa temperaturen. Ett exempel:

Vikt på ett nylagt ägg (Blågul ara): 33,8g
Uppskattad viktminskning på 16%: 5,3g
--------------------------------------------------------------------
Uppskattad vikt vid kläckning (26:e dagen): 28,5g

Uppskattad viktminskning är delat med antalet dagar som ska ruvas, 5,3g delat på 26 är en daglig minskning på 200mg eller 1/5 g.

Äggets tre viktigaste delar

Gulesäck: Den här strukturen är sammanlänkad med navelsträngen och innehållet blodkärl. Användningen av gulesäcken är jämn för att sedan öka drastiskt de sista fem dagarna före kläckning. Vid kläckningens början är 25- till 35% av gulesäcken kvar. Det har tar ungen upp, genom naveln, precis innan kläckningen och absorberar sen upp den under sin första vecka i livet utanför skalet. Funktionen är närande, dess väggar tar upp näring från buken i blodkärlen för att ge näring åt embryot. Den är faktiskt en del av tunntarmen.

Fosterhinna: Den här omsluter embryot och är fylld med vätska. Den skyddar embryot från mekaniska skador och från att drabbas av uttorkning samt från att fastna vid skalet. En del av den här vätskan sväljs av embryot under de sista stadiet av dess utveckling.

Allantois: Detta är ett andningsorgan, som genom sina blodkärl för syre till embryot och koldioxid från det. Njurarna skickar också sitt avfall till allentois. Den totala mängden massa i denna del ökar 4,5 gånger i första och andra veckan. Vätskan blir surare allteftersom utvecklingen fortsätter. När det är dags för ägget att kläckas har pH gått från över 8 till mindre än 6. Ökningen av surhetsgraden är en följd av denna dels funktion, andning och exkretion. Det är uppsamlingen av koldioxid som svarar för sänkningen av pH. Under sista veckan innan kläckning ökar utsöndringen av urinsyra och det är den som står för den ökade mängden massa som syns efter kläckning. Eftersom vätskan blir surare och urinsyran inte längre är upplösningsbar så förvaras den på väggen i detta organ, andra slaggprodukter, som tex ammoniak, förvaras också här. Det här är det vit-gröna som sitter längs bort på navelsträngen, när den faller av stannar detta i skalet.

Kläckning

Själva kläckningen börjar en dag innan du ser ungen. Först gör den ett hål genom det inre membranet till luftsäcksområdet. Det första tecknet på detta är ett litet stjärnformat hål. Du bör i detta skede lysa ägget för att se att ungen ligger rätt, huvudet uppåt, kom ihåg 30 graders vinkeln och dubbelkolla detta. Höj luftfuktigheten från 67% till 77% och förbered dig på att vänta. Ibland kan du, om du är försiktig när du lyser ägget, se att luftfickan verkar vågig, det är ungen som trycker på den för att komma i rätt position för att trycka sig igenom membranet. Lyssna noga, och du kommer att höra små klickande ljud. Om du är orolig kan du lämna locket på kläckaren och titta genom tittluckan. Enligt min erfarenhet kommer du 12-16 timmar efter att du sett det första stjärnformade hålet höra den lilla näbben picka på skalet inifrån, tyst först och sedan gradvis högre. Efter ungefär 24 timmer kommer du, även om inte hålet i skalet blivit något större, höra små pip, det betyder att lungorna funkar och att ungen drar luft.

Du kommer nu att se hur det lilla hålet i skalet blir större, och arbetar sig runt toppen, eller att det kommer många fler små hål. Det här tar 24 timmar, mer eller mindre.

Ungen snurrar nu och hackar långsamt av den tjocka änden av skalet, ungefär som när man tar toppen av ett kokt ägg. Om ungen skulle försöka komma ut någon annanstans på ägget kommer den att behöva mänsklig hjälp.

Jag för rutinmässiga anteckningar på individuella ägg, och en typisk unge håller verkligen på att på allvar ta sig ut efter 45 timmar.´, om man räknar från det första lilla hålet i skalet.

Det är viktigt att inte ingripa i en normal kläckning, och att inte ingripa för fort i en onormal. Med det menar jag att man ska inte bara krossa skalet och rycka ut ungen, den verkar behöva arvbeta hårt och länge för att komma ut friska och stark och ha en helt absorberad gulesäck. Tar du ut den för fort kommer den inte ha hunnit absorbera den och du kan råka döda ungen.

Om det verkar som om ungen är fast mellan membranen kan en droppe sterilt vatten på de torra membranen hjälpa, droppa det inte i ansiktet på ungen bara. Det har ska man bara göra när skalet är helt öppet och ungen bara sitter fast. En kläckning kan ta 48 timmar eller mer så du måste ha tålamod.

Reflexen som får ungen att börja hacka sig igenom skalet orsakas av brist på syre och den ökande mängde koldioxid, om du tar ut ungen för tidigt kommer denna reflex att ha startat ordentligt, med en mycket svag unge som följd. Om ungen har tagit god tid på sig att kläckas och gulesäcken är helt absorberad kan du mata den, även om den delvis är kvar i skalet.

Efter att ungen har kläckts kommer du att se ett stort område vid nacken, som är mjuk och verkar vara fyllt med vätska, detta är helt normalt så försök inte ha sönder den! Den extra vätskan kommer gradvis att absorberas av kroppen. Du kommer också att kunna se gulesäcken genom magen.

Problemlösning vid äggkläckning

(University of Kentucky, Agricultural Experiment Station, Poultry Division)

SYMTOM
TROLIG ORSAK
FÖRSLAG

Tomt ägg
Embryot ärr dött efter två dagar

Obefruktat Försök igen nästa säsong, eller använd en bättre hane
Små blod ringar Fel temperatur
Fel behandling av äggen före artificiell kläckning
Kolla om utrustningen funkar
Många döda ägg

Svaga embryon
Fel temperatur
Felaktig rotation
Dålig ventilation
Föräldrarna i dålig kondition

Undvik inavel
Kolla vitamin och mineralhalt i fodret
Leta efter drag
Ägg som börjat kläckas avstannar Fel luftfuktighet Läs av hygrometer och ställ in rätt luftfuktighet
Kläcks för tidigt eller för sent Fel temperatur Kontrollera utrustningen
Kletig kläckning Förmodligen för hög temperatur Kontrollera utrustningen
Invalida ungar/felplacerade För hög temp. för låg luftfuktighet felaktig rotation av äggen Lägg äggen i rätt vinkel Använd en duk för ungen att kläckas på
Svaga ungar Ungar som är mjuka i kroppen Felaktig medeltemperatur Kontrollera utrustningen
Dör snabbt efter kläckning Dålig lukt Dålig ventilation Infektion i kläckaren Kontrollera utrustningen Desinficera kläckaren
Vassa klor Temperatursvängningar Låg luftfuktighet Kontrollera utrustningen
Ungen torkar fast vid skalet Ägget är för torrt Kontrollera luftfuktigheten

Som du ser av listan här ovanför är de flesta problem pga av att utrustningen används fel, eller inte fungerar. Var därför alltid helt söker på hur din utrustning fungerar och hur du ska använda den.

Referenser:
Laboratory Manual and Text Book of Embryology: Charles William Prentiss, l921
Fertility and Hatchability of Chicken and Turkey Eggs; Lewis W. Taylor, University of California, Berkeley
Harem, Barbara and Geoffrey Gould 1995